ОУ ЦАНКО ЦЕРКОВСКИ

ОУ ЦАНКО ЦЕРКОВСКИ

обл. Силистра
Средище,
България
27.4862829
43.9012663
UserLikes
Име: ОУ ЦАНКО ЦЕРКОВСКИ
Адрес: Средище, обл. Силистра
Телефони: text to image
Уеб сайт: http://ou-cankocerkovski.blogspot.com
E-mail: text to image
Отрасъл: Училища - основни
Дейност:

Основно училище Цанко Церковски - Средище

Ключови думи: основно училище, основно училище средище, училище, средно образование, образование

ОУ ЦАНКО ЦЕРКОВСКИ

За нас

Основно училище Цанко Церковски е с дългогодишна история. Намира се в с. Средище, на 35 km от град Силистра.


Селото е обособено 1854 г., а няколко години по-късно е построено училище от плетени пръти, замазани с кал. През 90-те години на по миналия век в град Силистра е открито Педагогическо училище, където постъпва да учи Цанко Бакалов Церковски /по-късно основател на БЗНС/. Той е изпратен за начален учител в с. Бейбунар /Средище/. По това време Средище вече е сравнително голямо и добре уредено добруджанско село. Цанко Церковски учителства една година и се връща в родната Бяла Черква. През есента на 1893г. в Средище пристига първата учителка - Анастасия Динева, която през 1894г. организира първото честване в селото на Деня на Св. св. Кирил и Методий.


След падането на Южна Добруджа под румънска власт обучението на децата не е преустановено. Учебните занятия се водят целодневно, като до обяд се преподава на румънски език. Класните стаи се оказват недостатъчни и управата на селото решава да закупи къща, чиито стаи да се приспособят за класни, а върху дворното място да се пристроят нови.


* През 1940г. селото е преименувано от Бейбунар в Средище.
* През 1960г. започва строеж на училищна сграда в центъра на селото.
* Учебната 1961/1962г. започва в нова учебна сграда. В сградата има 8 класни стаи, по четири на етаж, учителска стая, дирекция, хранилища, библиотека.
* През март 1998г. в училище е сформирана Детска фолклорна група, в която участват ученици от V - VІІІ клас с различен етнически състав. Групата пресъздава обичаи, песни, танци и всички са обединени от идеята Да надвием ада с музика.
* От учебната 1998/99г. до 2010 директор на училището е Снежана Цанева.
* По проект през 2006г. е изградено и официално открито ново крило на училището с още шест учебни зали, компютърен кабинет, библиотека, музей и физкултурен салон.
* От ноември 2010 директор на училището е Милена Михайлова. Колективът от учители е амбициозен и в училището кипи разнообразен живот. 





 

Открийте ни в Google+